Motorlu Araç Yetkili Servisleri için Garanti
TS 12047 Belgesi Standardı; motorlu kara taşıt araçlarının periyodik bakım, teşhis (diyagnostik), motor, vites kurusu, aktarma organları, süspansiyon sistemi, elektrik ve elektronik sistemler, yardımcı sistemler (aksesuarlar), ilave sistemler (tadilatlar), gövde (kaporta ve boya) gibi konularda satış öncesi ve sonrasında verilmesi gerekli hizmetleri, ana firma ile yapılacak sözleşmede belirtilen kurallar çerçevesinde yerine getirecek servislerin işletmecilik, çalışma şartları, çalışanların özellikleri, bulundurulması gerekli teknik donanım, yapısal özellikleri ve gruplandırmasını kapsar.
Bu standart, Türk Standardları Enstitüsü’nün Hizmet İhtisas Kurulu’na bağlı TK39 Mekanik ve Elektromekanik Teknik Komitesince hazırlanmış ve TSE Teknik Kurulu’nun 26 Eylül 2013 tarihli toplantısında Türk Standardı olarak kabul edilmiş, 18 Aralık 2013 tarihli Teknik Kurul toplantısında tadil edilerek ikinci baskı olarak kabul edilerek yayımına karar verilmiştir.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, – Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik, – Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, – Araçların İmal Tadil ve Montajları Hakkında Yönetmelik (AİTM), – Bu standardın uygulanması ile ilgili belgelendirme faaliyetlerini yürüten TSE Bölge Müdürlüklerinden ulaşan bilgilerin ve ilgili mevzuatla getirilen yeni durumların değerlendirilmesi, ile hazırlanmıştır.
TS 12047 Motorlu Araçlar için Yetkili servis kuralları standardının gereklilikleri şu şekildedir;
Yapısal özellikler:
Garanti için Bulunması gereken mekan ve mahaller ile bunların özellikleri, ts 12047 belgesi standardında belirtilen büyüklüklerde olmalıdır. İş alanları verilecek olan hizmet şekline göre sınıflandırılmalı ve ayrı ayrı belirtilmelidir. Topraklama ölçümleri yaptırılmalıdır. Servis alanının zemini kaymaz malzeme ile kaplanmalı ve su tahliyeleri için gider yerleri belirlenmelidir.
İşletmecilik ile ilgili kurallar:
Garanti Proses akışları, iş planları, organizasyonel yapı, yetkinlik ve sorumluluklar, iş güvenliği çalışmaları, hizmet rapor formları, teçhizatların kalibrasyonu, ekiplerinin oluşturulması, müşteri sözleşmeleri, raporlamalar ve analizler hazırlanıp dokümante edilmektedir.
Teknik donanım ile ilgili kurallar:
İşletme içerisinde bulundurulması gereken zorunlu ekipmanlar sağlanmalıdır. Birden fazla markaya hizmet verilmesi durumunda gerekli olan teknik donanımlar bulunmalıdır. Tarım ve orman traktör servisleri haricinde, servis dışında (açık havada) çalışma yapılmamalıdır. Ekipman kullanımları için gerekli eğitimler alınmalıdır.
Çalışanlar ile ilgili kurallar:
Personel nitelikleri hazırlanır, gerekli eğitimler belirlenerek alınması sağlanır. Tüm personellere farkındalıklar sağlanır. Servisin, en az meslek yüksek okulu otomotiv, motor, elektrik, elektronik bölümü mezunu bir servis teknik sorumlusu, bir marka sorumlusu bulunmalıdır. Ana firma tarafından hizmet verilen araç sayısına göre eğitilmeli ve yetkilendirilmelidir.